Agility

Agility (ook wel behendigheid genoemd) is een discipline in de hondensport vergelijkbaar met jumping bij paardensport. Het parcours omvat een aantal hindernissen die de hond moet nemen, geleid door zijn begeleider, in een minimum van tijd, op de juiste wijze en in een bepaalde volgorde.

Om deel te nemen moet je slagen in een toelatingsproef.

Trainingsuren

Het uurrooster op dit moment is:

Klas Donderdag Zondag
Starters 9.15h opzet
9.30-10.30 les
Beginners en gevorderden 19.45h opzet
20-21h les
10u30 opzet
10u45 – 11u45 les

We vragen om 15 min op voorhand aanwezig te zijn.


De toelatingsproef:

De hond dient minimum 11 maanden oud te zijn (grote rassen liefst 15 maanden). Bijna alle hondenrassen zijn geschikt voor agility. Enkel met grote zware rassen (vb sommige dog-achtigen) en kortbenige honden met een lang lichaam (vb teckels) doe je best geen agility om medische redenen. De geleider dient minimum 14 jaar te zijn. Er zijn GEEN slipkettingen of stropbanden toegelaten! Zowel voor de proef als voor de lessenreeks. De proef wordt enkel gedaan met een VASTE halsband. Je dient verder een speeltje bij te hebben (geen piepers!).

De toelatingsproef kan afgenomen worden op afspraak indien 2 instructeurs aanwezig zijn.

Het slagen in de toelatingsproef is geen garantie tot het succesvol afronden van de basiscursus. Dit is slechts een momentopname. Als blijkt dat een hond tijdens de lessen ongewenst gedrag vertoont (vb extreme angst, weglopen, agressie) kunnen de instructeurs, na overleg met de verantwoordelijke agility, maatregelen opleggen of combinaties uitsluiten.

Na het volgen van de basiscursus starters kom je bij de beginners terecht.

Leden van andere clubs van wie de honden reeds de toestellen beheersen (en nog geen Toelating Agility Proef of kortweg TAP hebben), kunnen onmiddellijk instromen na het slagen in een “proef”.

Nu de honden alle toestellen onder de knie hebben, kunnen we stilaan beginnen met parcours te lopen. We bereiden ons voor op het officiƫle agility examen: de TAP.

De volgende groep is de gevorderden. De stuurprogramma’s en oefeningen worden moeilijker en moeilijker. Wie wedstrijden speelt krijgt hier de kans om zich verder te ontplooien. Uiteraard trainen hier ook de gevorderde recreanten.

Meer uitleg over TAP:

De TAP is niet hetzelfde als de toelatingsproef bij de starters. De TAP is het officiƫle examen dat je kan behalen op een wedstrijd. Als je slaagt, mag je vanaf dan wedstrijden agility meespelen. In een TAP loop je meestal een 8-vorm met de tafel in het midden. Alle toestellen zijn aanwezig.

Via het onderstaande formulier kunt u zich inschrijven voor agility. Graag ook het ras en de leeftijd van de hond vermelden.